Отхвърлиха кандидата за управител на Bank of Japan
Отхвърлиха кандидата за управител на Bank of Japan / снимки: БГНЕС

Горната камара на японски парламент отхвърли кандидатурата на номинирания за бъдещ управител на Bank of Japan (Банк ъф Джапан) Тоширо Муто, което създава политическа конфронтация по този въпрос седмица преди да изтече мандатът на настоящия управител на банката, предаде АП.

Този ход изправя японското правителство пред сериозна затруднение, тъй като се прави в момент, когато нарастват опасенията за състоянието на световната икономика, а редица централни банки работят заедно, опитвайки се да успокоят финансовите пазари.

Опозицията, която има мнозинство в горната камара, не одобрява кандидатурата на настоящия заместник-управител на банката Муто, като твърди, че дългата му кариера като служител на Министерството на финансите ще повлияе негативно върху независимостта на институцията.

Друг довод на опозицията е, че управляващата Либерално-демократична партия не спазва закона, използвайки превъзходството си в долната камара на парламента, за да прокарва законопроекти, нуждаещи се от одобрението само на тази камара.

Мандатът на настоящия управител на Bank of Japan Тошихико Фукуй изтича ва 19 март. Назначението на неговия наследник и на двама заместник-управители на банката се нуждае от одобрението на двете камари на японския парламент.