/ БГНЕС
Отчитат спад от 5% на руските записвания за почивка в България
97763
Отчитат спад от 5% на руските записвания за почивка в България
  • Отчитат спад от 5% на руските записвания за почивка в България
Повече контрол за общините и повече правомощия на бранша в сектор "туризъм" предвиждат промени в Закона за туризма. Днес те бяха представени от ресорния министър Николина Ангелкова на среща на Националния борд по туризъм. Промените касаят националните курорти, както и отчитането на приходи от концесионните такси и туристическия данък. Ангелкова отчете и спад на предварителните записвания на руски туристи за лято 2018-а.
 
България ще бъде в ТОП 3 на предпочитаните дестинации в Русия през 2019-а


Идеята е всяка община да бъде задължена да създава консултативни съвети по туризъм, и когато на територията на съответната община има национален курорт, водеща роля при решаването на въпроси, свързани с инфраструктурата, облика и регламентите в курорта да има туристическата гилдия. Това са част от промените в Закона за туризма, които предлагат за обществено обсъждане от ресорното министерство.

Това лято чакаме 6 милиона чужди туристи по морето

БГНЕС

Общините ще трябва да се отчитат редовно и на Министерството на туризма, стана ясно от думите на министър Ангелкова: "Изключително са регламентирани задълженията на общините по отношение на сектора, на планирането, на отчетността и сме задължили кметовете и общинските съветници да имат ясно планиране по отношение на стратегията за развитие на туризма и плана към нея на съответната община и да има регулярна отчетност - един път годишно към министерството по отношение на извършените дейности и най-вече изразходването на туристическия данък, от една страна, и, от друга страна, на концесионните вземания, които всяка община получава, ако на нейна територията има концесия. В случая говоря за черноморските общини, така че правилно да се разходват тези средства".

Ангелкова борд по туризма
БГНЕС

Предлага се още да се обособят няколко национално представени браншови организации, с които министерството да работи. Ангелкова коментира и очаквания спад на руски туристи това лято: "Много голямо влияние при избора на дестинация за руските туристи оказва цената и в това отношение Турция изключително много ни конкурира. Към днешна дата записванията в сравнение с това, което беше миналата година, е с около 5% спад. Но това не е крайна цифра и аз мисля, че общо за целия сезон ще имаме не повече от 3-4%, максимум 5% спад по отношение на руските туристи".
 
Не съм запозната с картите, на които има дюни на Корал, допълни още Николина Ангелкова по подов вчерашното изявление на Камарата на геодезистите, че тя не е изпълнила задължението си да поиска тези карти да бъдат включени в информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.