Всички обекти на „Слънчев бряг”-юг, включително и петте заведения на Южния плаж на „Слънчев бряг”, изцяло попадат в одобрената от министъра на туризма  схема за разполагане на временни обекти. Това каза Николина Ангелкова пред NOVA след като вчера е била направена проверка спазват ли се изискванията на Закона за черномарското крайбрежие.

„Вчера направихме проверка на всички плажове на курортния комплекс „Слънчев бряг”, както правим всяка година преди началото на летния туристически сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти на „Слънчев бряг”-юг, включително и петте заведения на Южния плаж на „Слънчев бряг” изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри”, коментира Ангелкова. Тя напомни, че плажовете в "Слънчев бряг" са едни от най-инспектираните от всички институции. Министърът изтъкна също така, че Законът за устройството на черноморското крайбрежие е специален и в рамките на своите правомощия, които има по него, тя гарантира, че обектите отговарят на законовите норми.

Симеонов: В „Слънчев бряг” има заведения, които са незаконни, трябва да се съборят

Вчера вицепремиерът Валери Симеонов каза, че има "абсолютно незаконни" обекти в "Слънчев бряг", които трябва да се съборят. Той посочи, че е сезирал за тях регионалния министър Николай Нанков и те ще бъдат съборени. Симеонов визираше пет заведения на Южния плаж в курорта.

Ангелкова за шума: Черноморието не може да стане санаториум

В отговор регионалният министър посочи, че в случая става дума за преместваеми обекти, които са от компетенцията на местните власти. "Ние имаме ангажимент през ДНСК да контролираме местните власти как си изпълняват задълженията по норматив, така че тези заведения са от тяхната компетенция. В рамките на нашите правомощия ние ще следим как местните власти си вършат работата относно законността на преместваемите обекти, а и не само тях, а обектите от четвърта, пета и шеста категория по черноморските ни курорти", каза Нанков.

Вицепремиерът Каракачанов: Слънчев бряг не е казарма (СНИМКИ)

Министър Ангелкова каза, че миналата година са правени много проверки на заведенията преди летния сезон и тогава е получено становище от Районната дирекция за строителен контрол в Бургас, в което е посочено, че конструкциите на заведенията на плажа в "Слънчев бряг" отговарят на изискванията за преместваеми обекти.

Концесионерът на Южния плаж в "Слънчев бряг" Кирил Спасов коментира пред NOVA, че схемата е одобрена от общината. "Обектите са съществуващи дълги години назад във времето, не са нови. За всеки един от тези обекти имаме разрешения, издадени от главния архитект на общината за съответната квадратура, което е в момента", обясни той.

Собствениците на заведенията на плажа запазиха мълчание. Но преди дни помолиха проверките да се правят преди сезона, а не след откриването му.

Симеонов пак в Слънчев бряг, провери заведения на открито

Ангелкова подчерта, че проверките по заведенията за силата на шума трябва да се извършва така, че да не пречи на почивката на туристите. И добави, че контролът по отношение на преместваемите обекти е в ръцете на общинската администрация.

„Редно е да се обособят специални зони в курортите ни, едни от които да са зони за семеен туризъм, а други – парти зони”, добави Ангелкова. И заяви категоричната си позиция, че проверки трябва да има.

„Много е важен начинът, по който ще се изпълняват тези проверки. Той трябва да не пречи на плажуващите, на туристите”, каза още ресорният министър.
nova.bg