/ БГНЕС, архив
На старта на туристическия сезон не бива да се правят резки промени, защото вместо да изпишем вежди може да избодем очи, каза министърът на туризма
"Няма как след 23.00 ч. да се налага вечерен час. Това време отдавна е минало. Трябва да се съобразим с вида на курортите и техните туристи, които са се насочили към конкретното място именно, избирайки го, според своите предпочитания.

Вицепремиерът Каракачанов: Слънчев бряг не е казарма (СНИМКИ)

На старта на сезона не трябва да се правят такива резки движения с проверките. Вместо да изпишем вежди, може да избодем очи. Да не стане така, че в движение да се сменят туристи, да се отменят резервации и да отчетем следващата година драстичен спад". Така коментира в Созопол промените в Закона за шума и проверките след 23.00 часа, по предложение на вицепремиера Валери Симеонов, министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й, промените трябва да са широко обсъдени с бранша, за да има предвидимост. "За туроператорите е важно, когато насочват вниманието към България като предпочитана дестинация,важно е за всеки един турист, когато планира своята почивка е да има предвидимост какво ще очаква в дадената дестинация. Проверките не трябва да пречат на почиващите. Изложили сме много добре в промените в Закона за туризма, които са за обществено обсъждане в момента, че е нужен специален статут за ни националните курорти, за да се знае какво се очаква от тях. Не можем да превърнем цялото Черноморие в санаториум.

Валери Симеонов отново в Слънчев бряг, провери заведенията на открито

Има места, които осигуряват спокойствие и такива, които са за забавление, те трябва да се категоризират, категорична е Ангелкова. Това по думите й ще може да се случи реално до средата на 2019 г.

Министър Ангелкова хареса плажа в Слънчев бряг

Министърът обаче отчете сериозен ръст от 24% за туристите в Бургаска област още за първите три месеца на годината. Тя похвали усилията на местната власт за създаване на регионален фонд към летищата Бургас и Варна за привличане на нискотарифните авиокомпании. И обяви:
От следващата година стартира "Jet to hollydays"- втората по големина нискотарифна авиокомпания от Великобритания, която ще лети от девет български града. С нея и останалите нискотарифни авиокомпании смятам че ще е успеем да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация.

Повече по темата чуйте в звуковия файл от министър Ангелкова