Симеонов: В „Слънчев бряг” има заведения, които са незаконни, трябва да се съборят

Вицепремиерът Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов / БГНЕС, архив
Валери Симеонов за шума в Слънчев бряг
97647
Валери Симеонов за шума в Слънчев бряг
  • Валери Симеонов за шума в Слънчев бряг
“Не ме карайте да коментирам изказвания на неподготвени хора! Или на такива, които са разбирачи по всичко" - така вицепремиерът Валери Симеонов отговори индиректно на своите колеги Николина Ангелкова и Красимир Каракачанов по повод неговите проверки за шумни нощни заведения в "Слънчев бряг". Симеонов се срещна в Областна управа в Бургас с представители на държавните организации, които ще осъществявтат контрола по Южното Черноморие през този летен сезон.

Ангелкова за шума: Черноморието не може да стане санаториум

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова каза: „Няма как след 23.00 ч. да се налага вечерен час. Това време отдавна е минало. Трябва да се съобразим с вида на курортите и техните туристи, които са се насочили към конкретното място, избирайки го, според своите предпочитания. Не можем да превърнем цялото Черноморие в санаториум.“

Вицепремиерът Каракачанов: Слънчев бряг не е казарма (СНИМКИ)

Мнението на колегата й - вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, беше следното: „Какво означава рестрикции в Слънчев бряг? Да въведем комендантски час?! Това няма как да стане. В края на краищата, това е курорт. В казармата елате,  ще видите, че има ред, дисциплина, вечерен час и така нататък. Но това не е казарма.”

На тях Валери Симеонов се противопостави с един-единствен, напълно достатъчен според него аргумент - че и в момента действащият закон забранява високата музика и шум след 23.00 часа. "И някой идва и от позицията на свръхкомпетентност, разбирайте пълна некомпетентност, започва да дава акъл", коментира Симеонов.

Законът е приет от Народното събрание и той е, за да се спазва, подчерта вицепремиерът. "То по същата логика аз мога да се изтъпаня и да започна да давам акъл, че всяка втора кола трябва да минава на червено, защото аз така мисля, или да пускаме джиповете на червено и прочие. Нали има закон? Нали законът е за това да се спазва. Ако законът е друг, аз няма да ви говоря тези работи. Аз говоря това, което иска законът, и затова ходя на проверки", каза Симеонов. Той подчерта, че не търси рейтинг, а ако търсел такъв, по съвсем друг начин щял да го организира.   
Симеонов пак в Слънчев бряг, провери заведения на открито

Вицепремиерът обясни, че проверките са сега, в началото на сезона, за да може останалите собственици и наематели на заведения да реагират своевременно и да не нарушават разпоредбите. Той предупреди, че и през миналата година е имало такива срещи, но някои от тях не са обърнали особено внимание на подобно предупреждение: "Обаче след това се оказа, че мутрите от района на Южния плаж не били разбрали, изкараха 200-300 служители и девойки с джуки -  не знам как им викат на тези,  викачки, - да правят протест. Е, може ли да си представите? Никой от вас не го отрази това. Е, тази година да заповядат пак! Но законът си е закон, няма как, това е. Па кой какво се изказал, че бил министър на не знам си какво... Какво значение има това? Не ме карайте да коментирам изказвания на неподготвени хора или пък изказвания на хора, които са разбирачи от всичко. Не ме карайте да коментирам", каза Симеонов.
 
Той добави, че се надява предложените промени в Закона за туризма да бъдат приети много скоро. А относно "Слънчев бряг" обяви, че има пет заведения на Южния плаж, които са незаконни. За тях той е пуснал сигнал до министъра на благоустройството Николай Нанков и очаква след неговата санкция те да бъдат съборени. "Абсолютно незаконни", подчерта Симеонов за тези заведения. Той обясни, че съгласно Закона за устройство на територията след като имаш над 200 души, тези обекти трябва да са  първа, втора или трета категория. "Там има по 4000 човека, по 4000 билета, входни такси. Разбирате ли за какво става въпрос", попита Симеонов. "Още нещо: там има бариери на общински път, там има незаконни паркинги, там има незаконни навеси", допълни той.
 
Вицепремиерът призова журналистите да не го карат да поеме ангажимент, който трябва да е на министър Нанков, и допълни: "Но ако видите министър Нанков, го питайте "Кога ще бъде извършено премахването на обектите, за които ви е сигнализирал Валери Симеонов".

Вицепремиерът има предвид петте дискотеки около "Какао бийч".