Отчетите от началото на 2012-а опровергават нуждата от актуализация на бюджета
Отчетите от началото на 2012-а опровергават нуждата от актуализация на бюджета / снимка: sxc.hu

Данъчните приходи към февруари са нараснали с 13,5 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщиха от финансовото министерство. Постъпленията от ДДС са се увеличили с 30,4 на сто. Изпълнението на годишния разчет при данъчните приходи към февруари 2012 г. е 14,5 на сто при 13,3% за същия период на предходната година.

При неданъчните постъпления също има подобрение, като изпълнението на годишния разчет за първите два месеца на 2012 г. е 16,1 на сто при 14,3% за същия период на 2011 г. Отчетните данни за първите два месеца на 2012-а категорично опровергават твърденията за необходимост от актуализация на бюджета, се отбелязва още в съобщението на финансовото ведомство.

От страна на разходите към момента също не се наблюдава натиск, като спрямо същия период на миналата година общите разходи по консолидираната фискална програма (КФП), включително вноската в общия бюджет на ЕС, нарастват с едва 4,8 на сто. За първите два месеца на годината бюджетната позиция по КФП се подобрява със 185,4 млн. лева.

Отчитайки наличните данни може да се обобщи, че основните параметри по приходите и разходите към момента се развиват съобразно разчетите в закона за държавния бюджет за 2012 г. В края на март ще бъдат публикувани данните по изпълнението на КФП, припомня пресцентърът на Министерството на финансите.