Още десет германски града въвеждат екоограничения за „мръсни” коли
Още десет германски града въвеждат екоограничения за „мръсни” коли / netinfo

Още десет германски града от днес въвеждат ограничения за движението на екологично "мръсни" автомобили, предаде ИТАР-ТАСС. От днес в централните райони на Франкфурт на Майн, Мюнхен и осем града в Рурска област, включително Дуисбург, Есен и Дортмунд, на германските граждани и на чужденците ще бъде забранено влизането с автомобили без съответна винетка на предното стъкло. От началото на годината подобни правила бяха въведени в големи "екологични зони" в Берлин, Кьолн и Хановер.

В зависимост от екологичното замърсяване на двигателите, колите ще трябва да имат съответно зелен, жълт или червен стикер, като цената им е между 2 и 5 евро. Във Франкфурт на Майн полицията веднага получи правото да глобява нарушителите по 40 евро и да вписва данните им в централен регистър.

Когато нарушенията станат 12, водачът ще трябва да премине нов курс за правоуправление. В градовете в Рурска област са дадени шест седмици срок на водачите да спазят новата наредба. Автомобилистите в Мюнхен ще бъдат предупреждавани устно до 1 януари 2009 година. Новите правила не важат за полицейските автомобили, пожарните коли и линейките, както и за транспортните средства на министерството на отбраната и други ведомства.