Орешарски и Ананд Сет ще подпишат две споразумения
Орешарски и Ананд Сет ще подпишат две споразумения / netinfo

Реформата в здравеопазването, образованието и социалната сфера ще се извърши със заем от Световната банка, който ще бъде подписан от министърът на финансите Пламен Орешарски и регионалния директор за България, Румъния и Хърватия в Световната банка Ананд Сет.

Двамата ще подпишат и заем, който ще финансира проекти за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа. Двата финансови договора са за 155 милиона евро.

Заемите ще са за срок от 17 години с петгодишен гратисен период.

За реформата в здравеопазването, образованието и социалната сфера сумата е 114 милиона евро. С част от тези средства ще се финансират промените в лекарствената политика целта на които е повече хора да получат достъп до безплатни лекарства.

Според изследване на Световната банка годишно българите дават по 80 евро за медикаменти, като само половината от тази сума се поема от държавата. С пари от същия заем ще се финансира и децентрализацията на училищното управление и въвеждането на външна оценка на учениците.

С 41 милиона евро е се подобри материалната база и условията за работа външните граници на Европейския съюз и ще се изгради пътния участък свързващ ГКПП „Капитан Андреево” и магистрала „Марица”.