ОПЕК ще обсъжда свиване на добива на петрол
ОПЕК ще обсъжда свиване на добива на петрол / Guliver/Getty Images

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще обсъди другата седмица свиване на добива с 4-4,5% за всичките си членки без Либия и Нигерия, но успехът на сделката зависи от съгласието на Ирак и Иран, чиято пълна подкрепа изобщо не е сигурна, предаде Ройтерс.

Трима източници от картела съобщиха пред агенцията, че на срещата си във Виена днес експертите от организацията са решили да препоръчат на министерското заседание на 30 ноември да бъде разгледано предложение на Алжир за намаляване на производството с горепосоченото количество.

Преговорите в Доха за стабилизация на цените на петрола зациклиха

Едно такова понижение би намалило сегашния добив на ОПЕК с над 1,2 млн. барела дневно, според изчисления на Ройтерс въз основа на данните за октомври, и съответства на максималните пазарни очаквания.

Източниците обаче посочиха също, че представителите на Иран, Ирак и Индонезия са изразили резерви за степента си на участие в това първо споразумение за ограничаване на предлагането от 2008 г.

Иракският министър на външните работи Ибрахим ал Джаафари каза в Будапеща, че ОПЕК трябва да позволи на Ирак да продължи да повишава добива без ограничения. Иран пък държи на производствените си цели, превишаващи 4 млн. барела на ден.

Източник: БТА