Цените на петрола стигнаха 30 долара, но производителите не искат да спрат добива
Цените на петрола стигнаха 30 долара, но производителите не искат да спрат добива / Thinkstock/Getty Images

За последния месец цената на американския петрол се понижи от 40 долара на 30 долара за барел, а цената на някои регионални сортове достигна дори под 20 долара.

Цените на февруарския фючърс на американския петрол WTI за кратко спадна вчера под 30 долара за барел. През първата половина на деня и WTI, и северноморската смес „Брент" след спада в началото на търговията се покачи над 32 долара, включително и заради информацията, че някои страни-членки на ОПЕК искат да организират извънредна среща, за да обсъдят положението на пазара. Но растежът не продължи дълго.

Котировките на двете марки отново тръгнаха надолу, WTI за кратко спадна до 29,93 долара, за последен път този сорт струваше толкова евтино през декември 2003 г., съобщава „Уолстрийт джърнъл". След това цената бързо се коригира. Към 22.00 часа българско време снощи WTI струваше 30,61 долара, а „Брент" - 30,9 долара.

Ще фалират ли американски компании след срива в цената на петрола

Като цяло, спадът на цените на петрола продължава вече 1 година и 7 месеца, те се понижават от последния пик от 115 долара за барел „Брент" и 107,7 долара за барел WTI, които бяха в средата на юни 2014 г. Всички прогнози на отрасловите експерти и банковите анализатори за мащабите на спада се оказаха несъстоятелни, отбелязва WSJ. Те са подценили готовността на производителите на петрол, от огромните държавни компании до малките частни, да се противопоставят на спада на цените, продължавайки да добиват петрол дори и при неизгодни финансови условия.

Цените на регионалните сортове петрол в редица страни-производителки, като Канада и Ирак, през последните дни спаднаха дори под 20 долара за барел, но компаниите там нямат желание да свият добива. За да спрат, цените трябва наистина да станат такива, че по-нататъшното производство да бъде невъзможно. За момента те предпочитат да „отричат реалността", коментира Скот Шелтън, брокер от ICAP.

В понеделник, 11 януари, „Морган Стенли" стана третата водеща инвестиционна банка, която допусна спад на цените на петрола до 20-25 долара. В края на миналата година за подобна възможност заговориха анализаторите на „Голдман Сакс" и „Ситигруп". Банка „Барклис" вчера, 12 януари, понижи прогнозата си за средната годишна цена на сортовете „Брент" и WTI до 37 долара от 60 и 56 долара съответно. Растеж на цените в края на годината ще има, но от по-ниски равнища и по-незначителен, отколкото очакваха по-рано от „Барклис", се казва в доклада на неговите анализатори.

Източник: БГНЕС