ОПАК отбелязва най-голям напредък сред седемте оперативни програми
ОПАК отбелязва най-голям напредък сред седемте оперативни програми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оперативната програма "Административен капацитет" показва най-добрият баланс между договорени и изплатени средства, като изпълнението на бюджета 2007 - 2011 г. е близо 100%, а изплатените средства са близо 30%, което е и най-високата стойност в сравнение с другите оперативни програми.

Това сочи представената днес първа независима оценка за напредъка по седемте оперативни програми, извършена по инициатива на министъра по управление на средствата от европейските фондове Томислав Дончев, съобщиха от ОПАК. Най-голям е напредъкът по оперативната програма "Административен капацитет", като до края на 2011 г. са разплатени 98 милиона лева или 27,7 % от общия й размер. ОПАК ще има положително въздействие и върху БВП, нарастването на заетостта и намаляване на безработицата, сочат анализаторите.

Според тях може да се направи изводът, че ОПАК е една от програмите с много висок процент на изпълнение на планираните процедури (93,75% - 15 обявени от 16 планирани процедури за миналата година). "ОПАК насърчава устойчивото развитие на администрацията чрез по-голяма ефективност, ефикасност, прозрачност и отчетност в дейността й. Действията по ОПАК в тази област са практически насочени към прилагане на принципа за добро управление в администрацията, към насърчаване на иновациите и е-услугите, както и към насърчаване на заетост сред младежите в администрацията и ученето през целия живот", се казва още в анализа.

Според данните в доклада по отношение определянето на начините за прилагане на хоризонталните принципи в ОПАК са предвидени конкретните мерки по отношение на равенството между половете и превенция на дискриминацията и устойчивото развитие. "Интересът на потенциалните бенефициенти към ОПАК е много голям и това се демонстрира от подадения брой проектни предложения", се казва в документа. Проектите по нея и още две от програмите не изискват толкова дълъг период на подготовка и ефектът от тях се проявява доста по-бързо."

Направеният анализ дава много висока оценка и на създадените добри практики за информация и публичност. Като положителни те посочват предприетите действия от ОПАК за подобряване капацитета на бенефициентите чрез информационни дни, специализирани обучения за изпълнение на проектите, както и чрез публикуването на наръчници и ръководства с най-често срещани грешки.