Обвързват предучилищната подготовка и детските добавки
Обвързват предучилищната подготовка и детските добавки / снимка: БГНЕС, aрхив
Обвързват предучилищната подготовка и детските добавки
65738
Обвързват предучилищната подготовка и детските добавки
  • Обвързват предучилищната подготовка и детските добавки

От тази учебна година ще се спират детските добавки на семействата, чиито деца не посещават редовно задължителната предучилищна подготовка. Това съобщи в интервю за Дарик заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Новото условие се регламентира с промени в правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца, които вече са качени в портала за обществено обсъждане на Министерския съвет. Това ще бъде механизъм за намаляване на злоупотребите с детските добавки, обясни Лазар Лазаров.

В края на миналата година по предложение на на депутати от левицата и с подкрепата на бившите управляващи се въведе допълнително изискване, което ще влезе в сила от тази учебна година - месечните помощи за деца да бъдат обвързани с редовното посещение от децата в задължителната предучилищна подготовка, припомни Лазаров. Според него по този начин евентуалните злоупотреби биха били ограничени значително и това е допълнителен инструмент за обвързване на помощите със съответни ангажименти.

Той допълни, че регламентът кореспондира в новите документи на Европейската комисия, в които е заложено инвестиране в децата като част от пакета за социални инвестиции.