Обвиненията срещу Ходорковски компрометират руските закони
Обвиненията срещу Ходорковски компрометират руските закони / netinfo

Правните машинации по делото срещу руския милиардер Михаил Ходорковски и унищожаването на неговата петролна компания "пораждат сериозни съмнения дали в Русия може да се говори за върховенство на закона". Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак, цитиран от Асошиейтед прес.

Действията на руските власти спрямо Ходорковски поставят под сериозно съмнение независимостта на съдилищата и ненакърнимостта на договорите и на имуществените права, както и поставят съществуването на предсказуема данъчна среда.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров нарече Вашингтон "най-трудния партньор на Москва в дипломатическите дела". Прокуратурата в сибирския град Чита предяви нови обвинения срещу Михаил Ходорковски и неговия бизнес партньор Платон Лебедев - в присвояване, разхищение, пране на пари и укриване на имущество.

Ходорковски и Лебедев са излежали половината от осемгодишните си присъди и вече имат право на предсрочно освобождаване. Новото дело срещу тях ги лишава от тази възможност.