Общини искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане
Общини искат двойно увеличение на парите за зимно поддържане / снимка: БГНЕС

Държавата да увеличи общинските пари за зимно поддържане на пътищата, тъй като при тежка зима те не достигат. Това предложиха в предаването Дарик кафе кметовете на общините Калояново - Александър Абрашев, на Лъки - Валентин Симеонов и на „Марица" - Димитър Иванов.

Сега държавата заделя между 31 и 35 000 лв. за зимно почистване на пътища и улици във всяка една от трите общини. „От републиканския бюджет ми отпускат средно по 865 лв на километър, а като съдя по това колко харчим, парите трябва да са между 1500 и 1600 лв на километър. Лъки е община със силно пресечен терен и това допълнително оскъпява снегопочистването", обясни кметът Валентин Симеонов.

Общините заделят от бюджетите си допълнително между 35 и 80 000 лв за зимно поддържане, уточниха кметовете.

Над 100 машини ще чистят Пловдив през зимата, съобщи за Дарик директорът на общинско предприятие "Чистота" Иван Стоянов. На 12 ноември предстои инспекция от представители на КАТ и община Пловдив за състоянието на снегопочистващата техника. Проверяват се всички 109 снегорини, разпръсквачи на сол и челни товарачи, с които разполага фирмата изпълнител.

Вече 2 зими чистим Пловдив без пясък, разчитаме най-вече на сол и химически препарати, които не са агресивни към пътната настилка и околната среда. Имаме достатъчно материали, обясни Иван Стоянов.

На 1 декември изтича договорът на фирмите, които извършват зимното поддържане в област Смолян, съобщи за Дарик областният управител инж. Димитър Кръстанов. По думите му, фирмите, които поддържат през зимата републиканската и общински пътни мрежи, и в момента имат готовност да извършват своите задължения. Работата им обаче се затруднява отфакта, че четиригодишният договор, с който им е възложено зимното поддържане, изтича след 6 седмици.

Кръстанов посочи, че до две седмици се очаква да има сключен нов договор за зимно поддържане на пътищата в Смолянско.

Пазарджик е готов за зимата, общината е предприела необходимите действия за обезпечаване на нормална проходимост при зимни условия на републиканската, общинската и уличната мрежа на територията на града и кметствата.

Предстои да бъде извършен преглед на снегопочистващата техника на дружеството за готовността и годността и за работа при зимни условия. Организиран и осъществен е контрол за подготовката на училищата и детските градини за работа при зимни условия. Общината разполага с 36 тона калциев хлорид за третиране на уличните настилки при снеговалеж.