Общи правила за летищните такси ще важат в ЕС
Общи правила за летищните такси ще важат в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency
Общи принципи за определяне на летищните такси за страните от Европейския съюз прие Европарламентът. С гласуваната проектодиректива се въвеждат правила за летищата с годишен трафик над 5 милиона пътници или трафик, който е 15 процента от общото население на държавата-членка, в която се намира летището. В момента броят на тези летища е 67, като сред тях българските летища в София, Варна и Бургас.

Те ще трябва да спазват общи принципи за предоставяне на информация, пълна прозрачност и събиране на летищните такси. Предложението на Европейската комисия обаче е включвало всички аеропортове с трафик над 1 милион пътници или 25 000 тона товари на година, каквито са около 150 летища.

Гласувано е и създаването на независим регулаторен орган, който ще разрешава възникнали спорове между ръководството на летището и авиокомпаниите при промяна на таксите и качеството на обслужването. Ако собствениците на летище решат да подобрят инфраструктурата, те имат право да увеличат таксите, но трябва предварително да уведомят компаниите за размера и продължителността на промяната.