Образуват досъдебни производства по време на данъчни ревизии
Образуват досъдебни производства по време на данъчни ревизии / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Образуването на досъдебно производство по време на осъществяването на данъчните ревизии, а не след като те приключат, ще оптимизира работата на прокуратурата и ще позволи по-бързото осигуряване на доказателствен материал, каза заместник лавния прокурор Камен Ситнилски след подписването в Националната агенция по приходите на Вътрешни правила на взаимодействие между органите на НАП и Върховната касационна прокуратура.

27185000 лева са допълнително разкритите приходи от получените от НАП 204 случая на искания за ревизия от прокуратурата, каза изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина. Това представлява средно допълнително разкрити приходи по сигнал от прокуратурата по 133000 лева на един случай. За сравнение за добрата ефективност в съвместната ни дейност ще посоча, че от нашите регулярни ревизии средното разкритие на една ревизия е 72000 лева, обясни Мургина.

Подписаните днес вътрешни правила освен подобряване на квалификацията на агенцията цели и работата да бъде организирана така, че да бъде обезпечено бъдещото събиране на доказателства.

Може би ние ще променим и отношението си при образуване на досъдебни производства. Досега традиционното образуване беше след като се извърши съответната проверка, след като констатираме че има достатъчно данни. Сега ще се наложи да се образуват досъдебните производства още при започването или в процеса на извършване на данъчните ревизии. По този начин още в този процес ние ще успяваме и да обезпечим, а и да съберем нужните ни доказателства, каза Камен Ситнилски.