Обезщетяват съкратените от ЧЕЗ с между 10 и 18 средни месечни заплати
Обезщетяват съкратените от ЧЕЗ с между 10 и 18 средни месечни заплати / netinfo

Плановете за предстоящи съкращения в електроразпределителните дружества на Западна България са обсъдили министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и ръководството на „ЧЕЗ Електро България”. Мажоритарният собственик на енергото в София, София-област и Плевен е постигнало договорка със синдикатите обезщетенията да са между 10 и 18 средно месечни заплати, съобщиха от компанията.

Срещата с новия министър е била по искане на компанията. На 4 септември ще се проведе общо събрание, на което ще бъде взето решение за вливане на дружествата в София-област и Плевен към столичното.

На срещата с Петър Димитров от чешката компания са поставили въпроса за нерешените финансови проблеми с Мини „Бобов дол”, които по данни на енергодружеството възлизат на 5,5 млн. лева. Преди седмица от ЧЕЗ се заканиха да спрат тока на мините, ако дългът не бъде погасен.

До 30 август трябва да се открият отделни партиди на основните консуматори на електрическа енергия на територията на Мини "Бобов дол" – „СИАД България”, ползваща под наем обект „Азотно кислородна станция" и наемателят на основните активи - „Ораново”.

Един от вариантите за решаване на казуса, според ЧЕЗ е възможността за компенсиране на Мини „Бобов дол” за ползване на електропреносната им мрежа.