Обама предпочита да подсили икономиката, вместо да се грижи за дефицита
Обама предпочита да подсили икономиката, вместо да се грижи за дефицита / снимка: EPA/BGNES

В първото си голямо интервю след изборите новоизбраният президент на САЩ Барак Обама заяви, че през следващите две години коригирането на нарасналия бюджетен дефицит трябва да мине на заден план пред подпомагането на изпитващата затруднения американска икономика, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Обама заяви, че има консенсус сред икономистите и от двете страни на политическия спектър, че са необходими мерки, за да се избегне навлизането на САЩ в дълбока рецесия.

Съобразявайки се с решението на срещата на Г-20, той подчерта, че създаването на нови регулаторни мерки за финансовите пазари е необходимо за възстановяването на доверието на потребителите и изрази надежда, че "всички са научили урока си".

Обама подчерта, че отговорът не е в строги ограничения, пречупващи "предприемаческия и поемащ рискове стил на американския капитализъм", понеже "той прави нашата икономика велика".

Целта обаче трябва да бъде намирането на баланс. Той подчерта, че ще създаде програма, позволяваща на собствениците на жилища да запазят имуществото си и ще поиска нов пакет с помощи за отслабената американска икономика, ако представителите на Демократическата партия не успеят да се преборят с републиканците в Конгреса.

Обама заяви, че ще бъде икономическа катастрофа да се позволи провал на автоиндустрията, но посочи, че условието за помощта може да бъде създаването на дългоочакваните "зелени автомобили" на бъдещето.