Няма търговия с пшеница на стоковата борса в Русе
Няма търговия с пшеница на стоковата борса в Русе / netinfo

Няма търговия с пшеница и при последната сесия на стоковата борса в Русе, съобщи директорът на борсата Иван Иванов. Заявки за покупки поддържат широк марж в ценовия диапазон 345- 400 лева за тон, но въпреки това продавачите не предлагат продукция. Това състояние брокерите в града определят като необичайно дори за българския пазар. Липсата на котировки "продава" на трите борси в страната всъщност означава невъзможност да се определи равновесна борсова цена, коментира Иванов, цитиран от БТА.

Такъв ценови интервал е прекалено широк от пазарна гледна точка и също показва липсата на реална борсова търговия с тази основна стока, добави той.

При търгуваните хранителни стоки, след отбелязания ръст на предходните сесии, се наблюдават признаци на устойчивост на достигнатите ценови нива. Продавачите на царевица са изтеглили офертите си и са заели изчаквателна позиция, въпреки значително повишените котировки "купува".

Котировки на слънчоглед в позиция "продава" също липсват. Декларирани са единствено позиции "купува", които очевидно не са в ценови интервал, предизвикващ интерес от продавачите, смята Иванов.

Регистрираното повишено търсене на рапица вероятно е свързано с все по-нарастващото приложение на тази култура като енергиен източник. От новопостъпилите заявки за търгуване соевият шрот е на цена 375 щатски долара за тон.