Няма да вдигат акцизите на горивата през следващите 2 години
Няма да вдигат акцизите на горивата през следващите 2 години / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Акцизните ставки върху дизеловото гориво и безоловния бензин няма да се увеличават през следващите две години. Това е един от ангажиментите, които правителството пое към превозвачите. Решението идва часове след националните протести срещу скъпото дизелово гориво.

С този ангажимент държавната хазна ще изгуби между 280 и 320 милиона лева, изчисли заместник-министърът на финансите Кирил Желев и обясни, че ще се въведат мерки за ограничаване на вноса на дизел и бензин от трети страни. Взето е и решение да се изгради онлайн връзка му данъчната администрацията и бензиностанциите, като целта е да се намали сивия сектор. Министърът на икономиката Петър Димитров обясни, че започва изграждането на механизъм за наблюдение на цените на горивата с и без акциз.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обясни, че за друго искане на превозвачите – да се наложи криза на пазара, е нужно да се спази европейският регламент: „Най-напред трябва да изпълним ангажимента да се направи анализ на пазара, това трябва да го извършат Министерството на транспорта и Националният статистически институт, след това този анализ ще бъде обсъден с конфедерацията на превозвачите, а също така и с другите браншови организации и след това трябва да бъде изпратен на Европейската комисия и в срок до един месец ние трябва да получим разрешение. Мярката „криза на пазара” означава да не бъдат регистрирани нови превозвачи с ограничение не повече от шест месеца”.

Съпредседателят на Конфедерацията на съюзите в автомобилния транспорт Миролюб Столарски обясни, че мерките и ангажиментите, които държавата поема удовлетворяват бранша на 60 процента и обясни, че протестите продължават, но без да се блокират пътища.