Няма да се удържа авансов данък за хонорари и наеми за последното тримесечие на 2013-а
Няма да се удържа авансов данък за хонорари и наеми за последното тримесечие на 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За последните три месеца на годината няма да се удържа авансов данък за доходите от хонорари или наеми. Това означава, че ако получаваме доходи от такъв източник, те ще бъдат с 10% по-високи, но в рамките на данъчната кампания догодина ще трябва да внесем именно 10-процентия „бонус" в държавната хазна. Този режим се случва за първи път, като е уреден с промените в Закона за данък на доходите на физическите лица, оставени от управлението на ГЕРБ.

И ако след въвеждането на авансовото плащане на данък, приходите в хазната постъпваха равномерно, а данъкоплатците бяха облекчени от разправиите с довнасянето на данък, като само трябваше да подадат декларация, сега не е така и то само за последните три месеца на годината. Говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Например ако един журналист получава възнаграждение за статиите, които пише и това възнаграждение е 100 лева месечно за всички 12 месеца за 2013-а, за месеците от януари до септември неговият работодател ще удържи данъка върху тези сто лева и разполагаемата сума за тези първи три тримесечия ще бъде в размер на 90 лева", обясни Бъчваров.

За тях ще получим служебна бележка и единствено трябва да ги декларираме догодина по време на данъчната кампания. Какво се случва за хонорарите през последните три месеца? Картината ще е различна, защото журналистът ще получи 30 лева повече за последното тримесечие и ще има данък за довнасяне.