Няма да има великденски добавки за всички пенсионери
Няма да има великденски добавки за всички пенсионери / снимка: БГНЕС, архив

Няма да има великденски добавки за всички пенсионери, заяви финансовият министър Владислав Горанов преди Диана Найденова в „Карай направо" по Нова телевизия.

„По-добре да дадем на най-бедните, отколкото да дадем на всички", коментира Горанов и обясни, че добавката, която българите с най-ниска пенсия ще получат ще е съпоставима със сумата, която получиха преди Коледа.

Финансовият министър коментира заемите, които правителството предстои да вземе и подкрепата на ДПС при гласуването на дълга от 16 милиарда в парламента. "Не сме взели никакви пари и не сме сключили никакъв договор за дълг. Ние сключихме посреднически договор, който не ангажира България с нищо", заяви той.

Финансовият министър съобщи, че за 2015 година страната ни има да плати задължения за около 7 млрд. лв. До 31 декември 2017 година България трябва да плати приблизително oбщо 12 млрд. лв. стари задължения. Ако към тези 12 милиарда лева се добавят и прогнозираните дефицити сумата ще достигне 18 милиарда лева. Дефицитът, който генерира първото управление на Борисов е много близък до дефицита, който правителството на Орешарски генерира за година и половина, твърди финансовият министър.

„ДПС са се докарали, че никой да не иска да се докосне до тях, защото след тях се превръща в политически труп. ГЕРБ няма никаква вина за това, а и не иска да я сполети съдбата на партиите, които са се приближавали много близо до ДПС", каза още Горанов.

„До обявяването на КТБ в несъстоятелност е възможно да се правят различни сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея. Това ни безпокои, но правовата държава изисква спазването на закона", заяви още Горанов.

Източник: Novanews.bg