Нови такси за граничен ветеринарен контрол от 1 януари
Нови такси за граничен ветеринарен контрол от 1 януари / netinfo

Правителството одобри нова тарифа за таксите, които се събират от Националната ветеринарномедицинска служба по Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи правителствената информационна служба.

С тарифата България въвежда изцяло нови европейски такси и за граничен ветеринарномедицински контрол при внасяне на животни, суровини и храни. Те ще се събират на новите гранични ветеринарни инспекционни пунктове на ЕС, разположени на българската граница. За едри преживни животни, еднокопитни, свине, овце, кози, птици, зайци, дребен и едър дивеч (диви прасета и диви преживни животни), пернат дивеч ще се заплаща такса от 108 лв. за пратки до 6 тона. За пратки над 6 тона към таксата от 108 лв. се добавя за всеки следващ тон по 18 лв., като това важи за пратки до 46 тона. За пратки над 46 тона ще се заплаща сума от 821,50 лв., независимо от тонажа.

С новата тарифа се отменя Тарифа за таксите, които се събират oт Националната ветеринарномедицинска служба по Закона за ветеринарномедицинската дейност. С това отпадат таксите за издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване в страната на суровини и храни от животински произход. Въвеждат се европейските такси за ветеринарно-санитарен контрол при клане на животни, при обработка на месо в транжорни предприятия, при преработване на месо от дивеч и при преработка на сурово мляко в млекопреработвателни предприятия, както и при производство и предлагане на пазара на рибни продукти и аквакултури.

Пробите, взети от официални ветеринарни лекари, от инспектори и експерти на НВМС, необходими за нуждите на официалния контрол и диагностичните изследвания за заразните болести от списъка по Закона за ветеринарната дейност не се заплащат. Лабораторни изследвания за самоконтрол, както и при ветеринарно-санитарни експертизи на суровини и храни от животински произход и диагностични изследвания за заразни и паразитни болести при сключен договор с месечен брой проби над 30 до 50 бр., ще се намалят с 5 на сто, за брой от 50 до 70 проби - с 10 на сто, и при над 70 бр. проби - с 20 процента.

Нови европейски такси ще има и за контрол на остатъчни количества от лекарствени субстанции и замърсители от околната среда в живи животни, суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора.

Въвеждат се нови такси за издаване на ветеринарномедицински документи във връзка с изпълнение на европейското законодателство и за извършване на допълнителни проверки, след констатирано несъответствие с ветеринарномедицинските изисквания. Променени са и таксите за контрол на ветеринарномедицинските продукти, както и таксите за издаване или подновяване на лиценз за употреба, експертни оценки и контрол върху тях. Това се налага във връзка с изпълнение на ангажиментите на България по въвеждането на европейското законодателството и въвеждат таксите за ветеринарномедицински инспекции и проверки, които нашата страна е задължена да събира като държава-членка на ЕС.

С новата тарифа се въвеждат таксите от Регламент (ЕО) 882/ 2004 на Европейския парламент и Съвета от 29 април 2004 "за официалните проверки, които се извършват с цел верификация на изискванията ни Закона за храните и фуражите и изискванията за здравеопазване и хуманно отношение към животните". Новите такси ще позволят на българските производители безпрепятствено да предлагат продукцията си на пазарите в Общността, се посочва в съобщението.

Постановлението влиза в сила от 1 януари 2007 г.