Нов главен изпълнителен директор застава начело на Chrysler
Нов главен изпълнителен директор застава начело на Chrysler / снимка: БГНЕС

Частният инвестиционен фонд Cerberus Capital Management LP („Сърбъръс кепитъл мениджмънт”), който е новият собственик на Chrysler („Крайслер”), се е доверил на бившия шеф на aмериканската компания Home Depot Inc. "(Хоум депо") Робърт Нардели за финансовото оздравяване и преструктуриране на губещия автомобилен производител, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

На мястото на 53-годишния Том Ласорда, който ще стане президент на компанията, за председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор беше избран 59-годишния Наредели, информират вестниците "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл", цитирани от ДПА. Главният оперативен директор Ерик Ридънауър ще напусне Крайслер и няма да има заместник, предаде БТА.

През януари Нардели беше отстранен от веригата магазини Хоум депо, която предлага стоки за дома, след като инвеститорите го обвиниха, че е спечелил 215 млн. долара, докато акциите на компанията са поевтинели със 7,9 процента за шестгодишното му управление.

Преди Хоум депо Нардели заемаше ръководен пост в General Electric Co. ("Дженерал електрик"), посочва ДПА. В петък Сърбъръс осъществи сделката по изкупуване на 80,1-процентен дял в Крайслер от Даймлер Крайслер за 7,4 млрд. долара. Даймлер си запазва дял от 19,9 на сто, припомня ДПА.