НОИ гласува преизчисляването на пенсиите
НОИ гласува преизчисляването на пенсиите / netinfo

Преизчисляването на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2007 година със средния осигурителен доход за 2007 година на стойност 398,17 лева, е заложено в проектозакона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше приет на днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. С тази промяна се очаква увеличение да получат около 1,1 млн. пенсионери с пенсии, основно отпуснати до 2000 година включително.

Ако това преизчисление води до намаляване на пенсията, се запазва старият й размер, действащ към 30 септември 2008 година. Това гарантира, че намалени пенсии няма да има. В проекта се предлага също от 1 януари 2009 година като осигурител във фонд “Пенсии” да участва и държавата с 12-процентова осигурителна вноска срещу 10 процента за работодателя и 8 процента - за осигуреното лице.

Според промените се създават разпоредби, чрез които НАП и НОИ ще осъществяват контрол и ще налагат административни санкции при неспазване на сроковете за подаване на декларации от осигурените лица и непредставяне на болничните листове в осигурителната институция. На заседанието се Надзорният съвет прие също отчет за изпълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 година и отчета за Учителския пенсионен фонд.