Ниската цена на труда е силата на българската икономика
Ниската цена на труда е силата на българската икономика / netinfo
София има още много да предложи на чуждите инвеститори и крие в себе си възможности за растеж и развитие. Силните страни на България са ниската цена на работната сила и висококвалифицираната работна ръка, твърди изследване за конкурентноспособността на страната, осъществено от групировката „Уникредит”, цитирано от сайта „Пронтософия”. Според него прилагането на реформите и ясните перспективи за членство в ЕС са били моторът, спомогнал за икономическата стабилност на София.

Проучването прогнозира икономически растеж от 6% през 2007 и 5,7% през 2008 г. Според Уникредит инфлацията ще спадне от 7,2% през 2006 на 6,2% през 2007 и на 4% през 2008 г. Безработицата пък от 10,2% през миналата година ще стане 9,2% през 2007 г.

Предвижданията са, че работната сила ще запази ниската си себестойност в рамките на ЕС. По количество чуждестранни инвестиции България се нарежда на трето място в региона в периода до края на 2005 г. Според изследването, за италианските инвеститори "България е точното място, където може да се произвежда след години на придобит опит на Запад през изминалите десетилетия и където може да се възползват от преимуществата на съществуващото ноу-хау. В България има пространство за развитие в многобройни сектори", допълва изследването./БГНЕС/