/ Thinkstock/Getty Images
Отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз от 15 юни не налага преподписване на договори с мобилните оператори. Това обясни за Дарик председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков
 
По думите му подновяване на договора с телекома в този период е необходимо единствено, ако той изтича, но не трябва да е свързано с новите условия за роуминг. С отпадането на таксите се въвежда и защита за мобилните оператори от нелоялни клиенти.

Ще поскъпнат ли разговорите след отпадането на роуминга? (ВИДЕО)
 
От 15 юни потребителите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома. Това обаче не означава, че ще трябва да преподписваме договорите си с телекомите.
 
"Не е необходимо абонатите да подписват нови договори с предприятията и затова предприятията не трябва по никакъв начин или някой от техните служители да се опитва да използва това голямо достижение на европейската общност, за да поднови или да бъде основание за подновяване на договорите. В европейската практика, когато има изменение на договорите и те са в полза на потребителите, то тогава не е необходимо да се изменят договорите, т.е. това не е основание за изменение на договорите и по този начин с още 24 месеца да бъдат привързани към себе си съответните потребите към дадения оператор", каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.
 
Предвижда се и защита за телекомите от некоректни клиенти при използването на дадена сим карта основно в чужбина:
 
"Има нелоялни клиенти, които ще се опитат или са се опитвали да купят десетки карти от някоя страна, член на ЕС, където цените са по-ниски, с опит да ги препродават и да ползват облаги".
 
Божков обясни, че тези карти могат да се използват, но след като се докаже принципът на уседналост:
 
"Операторът ще има право да следи такова поведение и ако установи, че има нещо съмнително, той може да предупреди съответния клиент за нелоялно поведение и да му даде 14-дневен срок, в който той да докаже, че действително работи, живее или има някаква причина, поради която известно време е бил там и затова има повече роуминг, отколкото национални минути. Тогава след 14 дни, ако този клиент предостави тези доказателства, няма да има надценка", каза още той.

Таксите за роуминг отпадат през юни
 
В договорите, сключени с мобилните оператори след 15 юни, доставчиците ще трябва да посочат подробна информация за предоставянето на роуминг услугите на дребно и техните лимити.
 
"Имате например 500 минути, когато ги изчерпите, тогава операторът съобщава, че сте изчерпали лимита и може да се даде допълнително, но ще има допълнителна цена. Тази допълнителна цена можа да е малко по-висока, но тя не може да бъде по-висока от цените на едро, които вече са установени", посочи още Веселин Божков.
 
А те са - 3,2 евроцента на минута за гласово повикване, 1 евроцент за SMS и 7.7 евро за Гигабайт.