Наказаха 197 души в Китай за пускане на слухове за борсовия срив
Наказаха 197 души в Китай за пускане на слухове за борсовия срив / Guliver/Getty Images

Китайските власти наказаха 197 души за пускане на слухове за борсовия срив и за експлозиите в химическия склад в Тянцзин, съобщи ДПА.

Министерството на обществената сигурност съобщи, че са били закрити 165 онлайн акаунта заради нарушения. Притежателите им са наказани за публикуване на съобщения като "Мъж скочи през прозореца и се самоуби в Пекин заради срива на борсата" или "Най-малко 1300 души са загинали при експлозиите в Тянцзин", посочи министерството.

Експлозиите в северния пристанищен град отнеха живота на 145 души, а 28 са в неизвестност.

Китайската фондова борса отбеляза ръст

Водещият композитен индекс на Шанхайската фондова борса продължи да спада и днес. В последно време индексът загуби всичките си печалби, натрупани през 2015 година, което предизвика паническо разпродаване на акции от инвеститорите по света.

Един журналист, осем брокери и официални представители на борсите са сред задържаните за разпространение на слухове, съобщи Синхуа. Финансовият журналист Ван Сяолу бе арестуван в дома си миналата седмица. Той каза днес в ефира на китайската държавна телевизия, че е написал безотговорна статия, с която просто е искал да създаде сензация и да получи внимание.

Не е ясно на какви санкции са били подложени тези 197 души.