Най-голямата банка на Стария континент с по-ниска печалба
Най-голямата банка на Стария континент с по-ниска печалба / снимка: БГНЕС

Английската финансова група HSBC Group (Ейч Ес Би Си) обяви по-ниска печалба за първите шест месеца на годината, съобщават от институцията. Печалбата на финансовия гигант със седалище в Лондон за първите шест месеца на годината е намаляла с 28 процента или 3,912 млрд. долара до 10,247 млрд. долара през първото полугодие в сравнение с първата половина на 2007 година, когато печалбата на HSBC е била 14,159 млрд. долара.

През първата половина на годината бе най-трудната за финансовите пазари от десетилетия, белязана от значителни спадове на доходността при голяма част от бизнеса като цяло. HSBC не е имунизирана срещу напрежението. Нашата печалба преди данъчното облагане е в размер на 10,2 млрд. долара или 28 на сто по-малко в сравнение с първото полугодие на 2007 година, каза шефът на компанията Стефен Грийн.

HSBC, чието седалище е в Лондон, е една от най-големите организации, предлагащи банкови и финансови услуги. Международната мрежа на гиганта обхваща над 10000 офиса в 83 държави и територии в Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион, Северна Америка, Южна Америка, Близкия изток и Африка.