/ БГНЕС
"Симфония на моретата" тръгна на пътешествие от френския град Сен-Назер до Испания
Най-големият круизен кораб в света "Симфония на моретата", построен в корабостроителницата STX France в западния френски град Сен-Назер, на 24 март сутринта  вдигна котва пред събралото се за събитието множество, за да отплава на първия си курс към испанския град Малага, предаде АФП.

БГНЕС


Разгледайте отвътре най-големия в света круизен кораб "Симфония на моретата"

Корабът, който е на стойност около 1 млрд. евро, е дълъг 362 м и широк 66 м. Той може да поеме над 8000 души, включително 2200 души екипаж. С няколко метра и няколко допълнителни каюти, той отнема първенството от своя брат близнак - кораба "Хармония на моретата", който френският корабостроител предаде през май 2016 г. на същия корабособственик Роял карибиън крузис.

БГНЕС


В първия си сезон на вода "Симфония на моретата" ще извършва круизи в Средиземно море, а през есента ще пристигне в постоянното си пристанище в Маями, САЩ.

"Симфония на моретата" е същински плаващ град, с ресторанти и места за развлечения на площ над 66 000 кв.м. Той си има дори собствен Сентръл парк като в Ню Йорк с 12 000 растителни вида.

БГНЕС

БГНЕС

Това е тринайсетият кораб, построен в Сен-Назер за историческия клиент Роял карибиън, и четвъртият пътнически кораб от клас "Оазиз". STX France има поръчка за пети пътнически кораб от същия клас, който трябва да бъде доставен през юни 2021 г.

БГНЕС


Поръчката за "Хармония на моретата", направена през декември 2012 г. с опция за "Симфония на моретата", беше глътка въздух за STX France след двугодишна пауза без нови договори. Оттогава поръчките валят и до 2022 г. последната голяма френска корабостроителница трябва - по два годишно, което не се е случвало от предаването на "Куин Мери 2" през 2003 г.

БГНЕС


За да се справи с този натоварен график, корабостроителницата разчита на 8000 души, включително 3000 на заплата, и търси да назначи 200 инженери, техници и работници.
БТА