Летище София
Летище София / БГНЕС, архив
Над половин милион пътници са преминали през Летище София през месец март, което е повече от 50% ръст спрямо миналата година.
 
Пътуващите по международни редовни линии са се увеличили с 53 процента, а по вътрешни - с 60 на сто. Ръстът при вътрешните полети се дължи както на активното предлагане на промоционални билети от "България Ер", така и на започналите през последната седмица на март ежедневните полети до Варна на авиокомпанията Wizz Air.
 
Пътувалите с чартърни полети са с 46 процента повече спрямо миналата година, което се дължи на удължената програма на зимните туристически полети поради продължителните благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти.
 
През март общият брой на кацащите и излитащите самолети на летище "София" е 4663, което е увеличение от 26 на сто спрямо същия месец на предходната година. Ръстът се дължи главно на полетите по международни редовни линии, които са нараснали с 30 процента.

През март на Летище София са обработени 1743 тона товарни и пощенски пратки, което е с 11 процента по-малко от предходната година. Намалението се дължи на спад в превозите с товарни самолети, докато каргото с пътнически самолети е нараснало със 7 на сто.
 
Лятното разписание на Летище София предлага удобни полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия Изток. По 20 от линиите пътниците могат да избират между повече от един превозвач. За удобство на пътуващите 40 процента от всички маршрути на столичното летище са обслужвани ежедневно, като сред тях има и такива с повече от един полет дневно.
 
От първия ден на лятното разписание се откри новата редовна линия до Катания на о. Сицилия, а в края на юни предстои започване на редовни полети до словашката столица Братислава.
 
Считано от май до две от най-предпочитаните от столичното летище дестинации - Амстердам и Франкфурт, ще може да се лети и с нискотарифни превозвачи.