Над 3 млн. лева събра НАП-Кърджали от фирми със задължения
Над 3 млн. лева събра НАП-Кърджали от фирми със задължения / снимка: Dariknews, Кърджали

3 148 686 млн. лева събра офиса на НАП в Кърджали след лични срещи с управители на фирми, имащи големи задължения към бюджета, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. Постъпленията са осигурени само за последните четири месеца - от юли до октомври, включително и идват в хазната от общо 105 дружества в област Кърджали, които Агенцията наблюдава в специален мониторинг заради това, че имат задължения над 50 000 лева. 

Мониторингът на дружества с големи данъчни и осигурителни задължения е подход, който включва персонални срещи между управителите им и ръководството на НАП, на които се прави анализ на възможностите на дружествата да покриват както текущите, така и просрочените си задължения, и се поемат изрични ангажименти за предоставяне на обезпечения и/или цялостни или частични плащания. Средномесечно, от юли досега, ефектът от кампанията на Агенцията на територията на област Кърджали представлява приход от 634 993 лв. за бюджета.

"Персоналните разговори с длъжници са част от пакета мерки на Националната агенция за приходите за стимулиране на доброволното плащане на данъци и осигуровки без да се стига до запориране на банкови сметки и без да се пречи на нормалния ритъм на работа на фирмите", отбелязва директорът на приходната администрация в Кърджали Елван Гюркаш. 

Друга подобна мярка е напомнянето по телефон от Информационния център на НАП, при което задължените лица биват уведомявани за дължимите суми преди да се пристъпи към изпращане на официална покана от публичен изпълнител и запориране на трудово възнаграждение.