Началото на XXI в. - загубено десетилетие за икономиката на САЩ
Началото на XXI в. - загубено десетилетие за икономиката на САЩ / cнимкa: sxc.hu

Началото на XXI в. е било като цяло "загубено десетилетие" за икономиката на САЩ, разкрива официалната статистика на американското правителство, публикувана вчера във вестник "Вашингтон пост" и цитирана от ИТАР-ТАСС. По данни на Федералния резерв на САЩ от 2000 г. насам в страната е бил отчетен нулев растеж на нови работни места.

Подобна ситуация в икономическия сектор на САЩ се регистрира за пръв път от началото на 40-те години на миналия век. Оттогава страната отбеляза стабилен растеж на заетостта - 38% в края на 40-те години, 24% през 50-те, 31% през 60-те, 27% през 70-те, 20% през 80-те и 20% - през 90-те години.

За първите десет години на XXI в. се е понижило общото ниво на благосъстояние на американските семейства от средната класа, разкриват статистическите данни. През 2008 г. средностатистическото семейство в САЩ е разполагало с по-малко средства отколкото през 1999 г.,пише БТА.

За подобряване на ситуацията не е допринесъл и фактът, че в първото десетилетие на века производителността на труда се е повишила значително в сравнение с 90-те години на миналия век.