На обед изключват  коксохимичните мощности на „Кремиковци”
На обед изключват коксохимичните мощности на „Кремиковци” / cнимкa: Sofia Photo Agency

Доставките на газ за „Кремиковци” ще бъдат окончателно преустановени между 12.00 и 13.00 часа, когато ще бъдат изключени коксохимичните мощности на комбината. Това съобщи за Дарик главният енергетик Николай Савов. По думите му – процедурата по спиране на газа е започнала още снощи. Взети са всички мерки за безопасност.

„Единствено в тъмната част на денонощието, понеже е забранено да се работи по газови комубникации, преустановяват дейностите, но в светлата част веднага продължават. Колегите от РИОСВ са тук, те замерват непрекъснато атмосферния въздух. Тук са и пожарната и Гражданска защита, така че всичко е под контрол процедурата вече е доста напред, няма някаква опасност дори при злоумишлени действия”, каза Савов пред Дарик.

Междувременно работниците от комбината са започнали да се събират пред него още в 6.00 часа тази сутрин. Това съобщи синдикалистът Людмил Павлов. По думите му – синдикатите ще предприемат по-сериозни протестни действия, след като установят докъде точно е стигнала процедурата по изключване на мощностите.