МВФ: Ръстът на световната икономика ще е 4,1% тази година
МВФ: Ръстът на световната икономика ще е 4,1% тази година / netinfo

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за световния икномически растеж тази година. Сега Фондът очаква глобалната икономика да нарасне с 4,1 процента през 2008 година, което е с 0,4 на сто повече в сравнение с предвидения през април ръст.

Въпреки по-добрите си прогнози за американската и британската икономики, МВФ предупреждава, че световната икономика все още е в „труден момент”. Според институцията най-голямата икономика в света ще нарасне през тази година с 1,3 на сто, японската – с 1,5 процента, британската – с 1,8 на сто, а китайската с 9,7 процента.

„Световната икономика е в тежък момент, притисната от намаляване на търсенето в развитите страни и нарастваща инфлация навсякъде”. „Приоритет за хората, определящи икономическата политика, трябва да е намаляването на инфлационния натиск, като не изпускат от погледа си рисковете за растежа”, се казва в прогнозата на МВФ.

Коментарите от страна на МВФ идват, за да успокоят опасенията, че много от големите световни икономики ще изпаднат в продължителна рецесия поради проблемите в жилищния сектор в САЩ и последвалата кредитна криза.

МВФ отбелязва, че се наблюдава увеличение на цените както в развитите икономики, така и в другите страни по света. Според Фонда централните банки и правителствата трябва да решат проблемите с намаляващия растеж и нарастващата инфлация, движена от високите цени на горивата и храните.

Създаващите политиката се изправят през много трудна обстановка. Те трябва да намалят инфлационния натиск и едновременно с това да не забравят за рисковете за растежа на икономиката, обясняват от Фонда.