МОСВ: В Тракия, Добруджа и Крайдунавските райони да пестят водата
МОСВ: В Тракия, Добруджа и Крайдунавските райони да пестят водата / netinfo

България трябва да се подготви за сушава година. Липсата на вода през май не може да се компенсира по никакъв начин. Това призовават експерти от Министерството на околната среда и водите. Според анализ на министерството запасите в язовирите са достатъчни, за питейните нужди на населението до есента. Тревожно е обаче нивото на подпочвените води и оттока на реките.

За да се осигури безпроблемното водоподаване от язовирите, водата в тях трябва да се използва само за питейни нужди, предупреждават от дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите. От там заявиха, че нивото на подземните води в страната е много ниско, и е най-ниското от 2000 година досега. Експертите препоръчват пестеливо използване на подземните води, предимно за питейни нужди, особено в районите, в които те са основен източник на питейна вода. Такива са Добружда, Тракийската низина и крайдунавските населени места.

От дирекция „Води” съобщиха още, че в момента 72 на сто от обемите на язовирите, които снабдяват населението с вода, са запълнени. Със заповед на министър Джевдет Чакъров обаче се въвежда засилен контрол върху изпълнението на месечните графици за водоползване. Според анализа на експертите от ведомството, в неблагоприятно състояние са язовирите, които се използват за напояване. Едва 47 на сто от техния обем е запълнен. Оттокът на реките е по-нисък от средногодишния, като най-тежко е състоянието на реките в Черноморския басейн.