Москва: Няма промяна за Южен поток, проектът е спрян
Москва: Няма промяна за Южен поток, проектът е спрян / БГНЕС, архив

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна. Той е спрян. Това заяви говорител на руското министерство на енергетиката пред ТАСС. "Статутът му остава без промяна, проектът е спрян", посочи представителят на министерството.

Медведев: "Южен поток" стана жертва на бюрокрацията в Брюксел

По-рано ТАСС съобщи, че работата по проекта "Южен поток" ще бъде възобновена през следващите няколко седмици, позовавайки се на български медии.

„Има две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта, замразен през лятото на 2014 г. от кабинета на Орешарски. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода "Силата на Сибир", който трябва да доставя природен газ за Китай, остава ниска", твърдят експерти и правителствени източници, цитирани от ТАСС.

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира проекта "Южен поток".

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", заяви тогава той.

От своя страна президентът на "Газпром" Алексей Милер обяви, че проектът "Южен поток" повече не е актуален. През декември 2014 г. италианската компания Saipem, която е част от ЕНИ - италианският партньор на "Газпром" беше уведомена за спирането на "Южен поток".

"Южен поток" - един от най-големите енергийни проекти в ЕС

Вместо него руската страна предложи на Турция да се изгради газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море със същия капацитет от 63 млрд. куб.м. газ, какъвто имаше "Южен поток".

Инициативата също така предвиждаше и построяването на газов хъб на турско-гръцката граница, откъдето всички желаещи ще могат да си купуват "синьо гориво" на пазарни условия. В началото на декември 2015 г. обаче Русия обяви, че и проектът за газопровод "Турски поток" е спрян.

Източник: БГНЕС