Министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски
Министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски / БГНЕС
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски гарантира прозрачност на концесията за Летище София. Той заяви това в Бургас, където присъства на откриване на новото пристанищно съоръжение.

Московски добави, че концесиите са приоритет в сегашния управленски мандат и правителството е заложило сериозен акцент върху концесионирането на обекти от транспортната инфраструктура във всички сектори.

А новото съоръжение в Бургас е с капацитет 60 хиляди тона. Застроената площ на склада е 6 хиляди квадратни метра. Инвестицията - 15 милиона евро. Това обясни Георги Домусчиев, който стопанисва Порт - Запад. Така с новата инвестиция вложените пари за последните пет години до края на 2017 ще станат над 70 милиона лева.

Служебният кабинет прекрати процедурата за концесия на Летище София

Московски добави, че в плановете на министерството са различни дейности, които да засилят товаропотока към морския град. Става въпрос за допълнителни инвестиции от 30 милиона лева в пристанищна инфраструктура и удълбочаване на зоната на Бургас.

За концесията на летището в столицата министърът на транспорта каза, че процедурата ще бъде стартирана отново."Изключително нелогично ми се струва това, което направи служебният кабинет.
 
Концесионната политика е начинът, по който може да бъдат съвместени интересите и на държавата, и на частните оператори. На Летище София имахме две цели - да намерим вътрешен ресурс за системата на транспорта, за да покрием темата с дълговете в БДЖ и летището да получи своето добро развитие", каза Московски.

Прокурори влязоха и в Летище София

Сега предстоят анализи и стартирането на процедурата отначало ще даде възможност за прозрачност. Министерството ще се обърне към водещи институции, така че да се гарантира равен достъп до всички, които участват в тази процедура, добави още Московски.