/ БГНЕС, архив
Прокуратурата влезе и в Летище София, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Целта й е да провери сигнал за пpeдocтaвeн пълeн дocтъп нa чacтнa фиpмa дo летищната инфopмaциoннa cиcтeмa.

До главния прокурор е постъпил сигнал за това, че през февруари тази година по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество е бил предоставен неограничен достъп по отношение на цялата информационна система на летището. Това съобщават от прокуратурата. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия.
 
По данни в сигнала предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър, отбелязват от прокуратурата.

Проверката до този момент е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, но същата не е била подписана лично от изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, а от друго длъжностно лице.

Липсва договор между „Летище София“ ЕАД и частното търговско дружество и така предмет на проверката са причините, поради които това търговско дружество е получило пълни администраторски права до информационните масиви на летището, както и какви са ползваните данни, отбелязват от държавното обвинение. 

Прокурори от специализираното звено "Антикорупция" извършват проверка по сигнала, а по част от поставените въпроси е възложено извършване на проверка и на ДАНС.