Мирослав Найденов отговори на обвиненията на БСП
Мирослав Найденов отговори на обвиненията на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мирослав Найденов отговори на обвиненията на БСП
50312
Мирослав Найденов отговори на обвиненията на БСП
  • Мирослав Найденов отговори на обвиненията на БСП

Няма нарушение на Закона за стоковите борси и тържищата, съобщи на извънредна среща с медиите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той определи обвиненията на депутата от БСП Корнелия Нинова като политически нападки и обясни, че не се притеснява от заканата на червените да дадат сигнал срещу него в прокуратурата. От БСП заявиха, че има нарушения при търговете на дървесина у нас. Изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов обясни, че дървесината ще се продава при комисионна от 0,2%, което е пет пъти по-малко от комисионната по време на управлението на БСП.

БСП подава сигнал до прокуратурата заради решение на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Според социалистите Найденов вдига цената на дървесината чрез регламентирането на продажбата чрез стоковата борса. От БСП настояват да се изясни дали е допуснато законодателно нарушение при избора на шест фирми, които търгуват с дървата на стоковата борса. „Нарушен е законът за стоковите борси и тържищата, защото там е забранено да се дава изборна информация и да се определят еднолично фирмите. Нещо повече, Мирослав Найденов с Наредба № 6 повишава комисионната на тези фирми брокери. Комисионната се повишава от 0,009 процента на 0,2 процента", каза депутатката от БСП.

Половината от добитата дървесина ще се продава през стоковата борса, а останалите 50 на сто - чрез търгове, обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Постигнато съгласие през Софийската стокова борса да минава 84 на сто от дървесината, а 8 на сто - през останалите две борси - в Русе и в Пловдив.

„През 2008 година, когато Изпълнителната агенция по горите се ръководеше от БСП, те са правили продажби на 1 процент. Ние ще реализираме продажби при комисионна от 0,2 на сто, а средните комисионни за Софийската стокова борса са около 2 на сто. Тоест това е десет пъти под средните комисионни и пет пъти под това, което те са предлагали", каза министърът.

Който иска да играе честно на пазара, продава на борсата, коментира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

„Всяко чудо за три дни. Когато минат първите търгове, когато се види, че всичко е почтено и прозрачно, аз затова и вас ви подканям: идвайте на всички търгове, следете ни под лупа, за да се убедите вие и вашите читатели, че няма нагласено и всичко е с цел да се направи един почтен истински търг", обърна се към представителите на медиите Васил Симов. Той допълни, че всички приходи, които ще бъдат получени от земеделското министерство като борсови такси, ще бъдат дарени от Софийската стокова борса за бедстващите райони в страната след наводненията.

Утре в 10 часа е насрочен първият търг на дървесина на Софийската стокова борса.