Министър Петя Аврамова
Министър Петя Аврамова / БГНЕС
Гражданите, които са заплатили електронна винетка повече от един път ще получат обратно парите си, увери на извънреден брифинг министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя уточни, че те трябва да подадат заявление в Областно пътно управление или в Централното управление на АПИ. Заявлението е в свободен текст, като към него трябва да се приложи доказателство за купуването на винетката. Скоро електронни винетки ще могат да се закупуват и от големите бензиностанции, от касите на Easy pay, от пощенските станции и от банкомати, обеща регионалният министър. 

До 15 януари няма да глобяват шофьорите без винетки
 
Заради проблеми при старта на тол системата някои граждани си закупиха електронни винетки, заплащайки за тях два или повече пъти. Средствата, които са над стойността на съответните винетки, ще им бъдат върнати увери министър Аврамова:
 
„Всички граждани, които са заплатили за една винетка два или повече пъти, средствата ще бъдат възстановени. Затова трябва да подадат заявление в Областно пътно управление или в Централното управление на Агенция „Пътна инфраструктура“, като заявлението е в свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка и доказателство и за нейното закупуване. Средствата ще бъдат възстановени“.

Важно за шофьорите: Всичко за електронната винетка
 
На този етап електронни винетки могат да се купят от следните места:
 
„Апаратите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления за купуване на винетки в брой. Поетапно започва продаването на електронна винетка на касите на Easy pay. От следващата седмица поетапно започва продажбата в големите вериги бензиностанции и Български пощи. До края на месец януари хората ще могат да купуват електронна винетка в над 4500 точки“, обясни министър Аврамова.

Двама ръководители в АПИ са уволнени заради хаоса с винетките
 
Работи се и по идеята до месец около 2000 банкомата на Борика да бъдат въведени в системата, така че и от тях да може да се купува винетка.
 
Фирмата изпълнител на тол системата КАПШ вероятно ще бъде санкционирана, тъй като апаратите за самотаксуване е трябвало да бъдат монтирани на граничните пунктове до 31 декември 2018 г., а все още не са. Има процентни неустойки за забавяния по договора с фирмата-изпълнител и след анализ ще стане ясно каква санкция ще трябва да плати тя, обясни още министърът. 
 
Към тол системата има и нерегламентирани атаки, посочи още Петя Аврамова.
 
Атаките, които констатират специалистите от тол системата, са ежедневни. Днес констатирахме незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за купени винетки“, каза още регионалният министър.

Министър Аврамова: Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам
 
До момента са продадени 73 000 електронни винетки за над 5 милиона лева. Най-много се купуват едногодишни винетки.
 
По повод искането на БСП за оставка на министри заради проблемите с тол системата, регионалният министър Петя Аврамова каза, че е готова да подаде оставка, ако тя и бъде поискана.

БСП поиска оставки на министри заради проблема с винетките