Мими Виткова: Не е реалистично от догодина да заработи втори стълб на здравното осигуряване
Мими Виткова: Не е реалистично от догодина да заработи втори стълб на здравното осигуряване / снимка: БГНЕС
Мими Виткова: Не е реалистично от догодина да заработи втори стълб на здравното осигуряване
67316
Мими Виткова: Не е реалистично от догодина да заработи втори стълб на здравното осигуряване
  • Мими Виткова: Не е реалистично от догодина да заработи втори стълб на здравното осигуряване

Здравните застрахователни дружества нямат информация за готвените от властта промени в модела на здравното осигуряване. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова. Според нея не е реалистично от следващата година да бъде въведен втори стълб в здравното осигуряване, какъвто анонс направи преди дни министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Виткова, която е бивш здравен министър, предупреди, че асоциацията няма допусне в тази сфера да бъдат вкарани нови играчи, вместо работещите в момента здравни застрахователни дружества.

Добре е, че започва дискусия за здравноосигурителния модел, но тя ще изхаби повече енергия, защото стартът й не е конкретен, каза Мими Виткова, посочвайки, че и тя заедно с медиите коментира само лансирани идеи от страна на здравния министър.

„Хубавото е, че някой се сеща все пак да сглоби някакъв здравноосигурителен модел с наше участие. Има страни, които са извървели и обратния път – от осигурителен модел са се върнали към данъчно финансиране. И за да не люшкаме махалото от полюс в полюс, е по-добре да се опитаме да коригираме този осигурителен модел, защото ако това безвремие продължи, гражданите вече са отвратени от самото осигуряване", коментира Виткова.

Тя посочи, че от една страна се коментира частните застрахователни дружества да управляват две на сто от 8-процентната здравна вноска, а от друга страна, има информация, че става дума за два процента от разходите за болнична помощ. Тя няма отговор на въпроса защо се предвижда участие на частните дружества в солидарния модел само в болничната помощ.

Според Мими Виткова е твърде нереалистичен анонсът на здравния министър, че вторият стълб на здравното осигуряване може да бъде въведен от догодина. Трябва да се създаде гаранционен фонд, който трябва да изравни размера на вноската и съответно риска, който всеки застраховател ще поеме, каза тя.

И допълни, че само с промени в системата за финансиране на здравеопазването няма да се отговори на обществените очаквания. По думите й най-страшни са проблемите с организацията на здравната система. Те са водещи преди финансовите, подчерта Виткова. „Разходите за здравеопазване след смяната на модела на финансиране нарастват девет пъти и общественото неудовлетворение от системата бих казала, че е нараснало десетократно повече. Това е голям политически проблем, не само експертен", категорична е тя.

Ако няма да се увеличава здравната вноска, е нужна яснота какво от нея може да се задели за един надграждащ пакет от услуги, който да се управлява от здравните застрахователи, каза Мими Виткова и предупреди: „Нека никой не храни илюзия, че би могъл да подмени сегашните застрахователни компании с някои други. Предупреждаваме, че това не би било приемливо за никой – да се вкарат нови играчи на фона на сега съществуващите, които извървяха всички трудни стъпки".