Милка Гечева се завръща начело на ДНСК
Милка Гечева се завръща начело на ДНСК / снимка: БГНЕС, архив
Милка Гечева се завръща начело на ДНСК
74287
Милка Гечева се завръща начело на ДНСК
  • Милка Гечева се завръща начело на ДНСК

Поредна смяна на ръководни постове от Служебното правителство. Дирекцията за национален строителен контрол вече има нов началник. Досегашният шеф архитект Николай Христов е сменен с Милка Гечева, която оглавяваше дирекцията при управлението на ГЕРБ. Министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева коментира, че подмяната не е политическа, а се залага на експертните качества на Гечева.

Още през миналата седмица архитект Николай Христов коментира пред журналисти, че до няколко дни няма да е началник на ДНСК. Той каза и че се подготвя на неговото място да бъде назначена Милка Гечева, която е заемала поста при ГЕРБ. Христов уточни, че върху него е оказван натиск, а връщането на Гечева цели да бъдат потулени редица нарушения в ДНСК.

Служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, обаче, мотивира това назначение с високия професионализъм на Милка Гечева.

„Тя не е политическо назначение, въпреки изказванията. Почти цялата й професионална кариера е минала в дирекцията. Тя е започнала там от обикновен експерт, растяла е нагоре и когато я направиха директор, тя си беше там служител и беше един от най-добрите служители. Тя беше забелязана и направена директор, защото беше професионалист, който работи надпартийно и безпристрастно", заяви служебният министър на регионалното развитие.

Захариева коментира и спрените средства по двете оси на Оперативна програма "Регионално развитие".

По думите й проблемите могат да се решат най-рано края на октомври, а забавените плащания към строителния бранш и общините трябва да бъдат възстановени с пари от държавния бюджет.

„Ние трябва да осигурим средства от държавния бюджет, за да може тези проекти да се случат и когато средствата бъдат възстановени и плащанията, те ще се върнат, ще се възстановят от европейските средства. Защо трябва да ги осигурим? Защото ако не ги осигурим, ще ги изгубим безвъзвратно и ще трябва да ги платим по договорите, не е честно, ние сме ги сключили със строителите", допълни тя.

Захариева уточни, че ако проектите не бъдат завършени навреме няма да получим европейски средства за тях. Все още обаче не е ясно от къде ще се намерят средства в централния бюджет, за да може държавата да се разплати със строителите и общините.