/ iStock
Няколко международни организации, след които неправителствената "Оксфам" и обединение на милионери филантропи, предлагат да бъдат облагани най-богатите на планетата, което да помогне да се извадят милиарди хора от бедността и да бъде ваксинирано населението на света срещу коронавирус, предаде Франс прес.

"Докато милиарди човеци се борят за оцеляване в тази пандемия, богатството на милиардерите излиза от контрол. Това не може да бъде справедливо", посочва в комюнике Джени Рикс, световна координаторка на активисткото движение Обединение за борба с неравенството (Fight Inequality Alliance), участваща в обединението.

Състоянието на Илон Мъск се увеличи с 32 млрд. долара за ден

В понеделник "Оксфам" съобщи в свой доклад, че десетте най-богати хора в света, сред които Джеф Безос и Илон Мъск, са удвоили богатствата си до 1,500 трилиона долара през двете години на пандемията благодарение на покачването на борсовите котировки на компаниите, в които те са акционери.

Към призива на Обединението за борба с неравенството и на "Оксфам" са се присъединили вашингтонският Институт за политически изследвания и организацията на богати американци "Патриотични милионери".

Всички те заедно предлагат да се въведе годишна такса от 2 процента за лицата, притежаващи над 5 милиона долара, от 3 процента за богатствата над 50 милиона долара и от 5 процента над 1 милиард долара. Това според тях ще носи годишен приход от 2,520 трилиона долара.

С тази сума 2,3 милиарда души могат да излязат от бедността и всички хора на планетата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.
Със средствата може да се предостави универсална здравна осигуровка на 3,6 милиарда души, живеещи в страни с ниски или средни доходи, изтъква обединението.

По-голямо облагане на суми над 50 милиарда долара би позволило събирането на до 3,620 трилиона долара годишно, но според Джени Рикс изборът на по-нисък процент е "по-реалистичен".

50 нови мултимилионери в здравния сектор от коронавируса

В отворено писмо до участниците във форума над 100 милионери, някои от които членове на "Патриотични милионери", заявиха, че сегашната данъчна система не е справедлива. "Всяка страна по света трябва да изисква от богатите да плащат своя дял", пише в писмото. "Облагайте ни нас, богатите, и облагайте ни сега", призовават те.
БТА