МИЕ: Не са изпълнени условия за вдигане на капитала на софийското парно
МИЕ: Не са изпълнени условия за вдигане на капитала на софийското парно / снимка: Sofia Photo Agency

Все още липсва разрешение от компетентен орган, което да постановява, че вдигането на капитала на „Топлофикация–София” не е държавна помощ, за която Европейската комисия може да ни наложи парични санкции, обясниха от Министерството на икономиката и енергетиката. На Общото събрание на дружеството във вторник представители на икономическото ведомство отказаха вдигане на капитала на дружеството с 55 млн. лв. общински пари.

От там са установили още, че няма становище от Сметната палата, от което да става ясно дали вдигането на капитала на дружеството с пари от общинския приватизационен фонд не нарушава закона за приватизация. Третото условие е банките кредитори на „Топлофикация–София” да бъдат уведомени за сделката, за да не поискат предсрочно парите си от дружеството, което според държавата ще го постави в още по-тежко положение.

В писмо до председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов и до кмета на София Бойко Борисов, изпратено на 24 октомври, министър Петър Димитров ги е информирал за трите условия, които трябва да бъдат спазени, за да одобри държавата вдигането на капитала на столичното парно, допълват от Министерството на икономиката и енергетиката.