Меркел търси решение да попречи на излизането на Гърция от еврозоната
Меркел търси решение да попречи на излизането на Гърция от еврозоната / снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел е призовала за решение, което ще попречи на Гърция да напусне еврозоната през есента, предаде АФП, като се позовава на сп. „Шпигел” в броя в му от понеделник.

Меркел е подчертала необходимостта от намиране на подобно решение пред антуража си миналата седмица, твърди изданието, без да цитира източник.

Според „Шпигел” канцлерът и нейните съветници се опасяват от излизане на Атина от еврозоната, което би предизвикало домино ефект като този при фалита на банката Леман брадърс през 2008 г., допълва БТА.

Цената на подобен сценарий за Германия ще бъде от 62 млрд. евро, посочва изданието и припомня, че Меркел винаги е била против излизане на Гърция от еврозоната, защото смята, че това решение ще има тежки политически последици. Преди седмица обаче Меркел увери гръцкия премиер Андонис Самарас в подкрепата си и защити мястото на Гърция в еврозоната, припомня АФП.

Междувременно гръцкото правителство съобщи днес, че тройката кредитори на Гърция от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд „работят денонощно”, за да подготвят очаквания си доклад за съвземането на гръцката икономика, но двете страни имат да извървят още път, посочва АФП.

„Имаме да извървим още път, не сме приключили нищо, говорихме общо”, съобщи тази вечер правителствен източник в Атина след двучасовата среща между тримата представители на тройката и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, посветена на новия двугодишен план за икономии, който има за цел да осигури оставането на страната в еврозоната. Според ДПА Атина предложила да спести 5,5 млрд. евро повече, отколкото предвижда планът за икономии.

В подготвения от кредиторите на Гърция пакет се предвиждат мерки за икономии на стойност 11,5 млрд. евро за периода 2013-2014 г., което е условие за предоставянето на Атина на транш в размер на 31,5 млрд. евро от втория пакет кредитна помощ на Европейския съюз и МВФ на стойност 130 млрд. евро.