Масово длъжниците не знаят какви и колко такси плащат на частните съдебни изпълнители
Масово длъжниците не знаят какви и колко такси плащат на частните съдебни изпълнители / DarikNews.bg, архив

Масово длъжниците не знаят какви и колко такси плащат на частните съдебни изпълнители. Това е един от въпросите, които възникват при срещите в различните общини, сочат резултати от кампанията на камарата, която започна съвместно със сдружението на общините.

На хората не им е ясно, че в разноските по делото влизат и юрисконсултските възнаграждения, обясни председателят на камарата Георги Дичев.

Хората се интересуват още какви са възможностите за обжалване на постановлението за разноските по делото, за възможностите за разсрочено плащане на задълженията, срокът за доброволно изпълнение. Сред най-често търсената информация е процедурата за вдигане на възбраната след приключване на делото. Интересуват се и от законовите възможности за защита на длъжника, както и какви са последиците от неплащане на задълженията.

За пореден път от камарата се обявиха против юрисконсулстските хонорари, които значително увеличават дълга. Така от ЧСИ подкрепят искането на омбудсмана да бъде променен ГПК в тази му част.

По време на кампанията имало приемни в 42 общини, предимно във Видинско, Русенско, Благоевградско и Добричкия регион.

Камарата отчита ръст на новообразуваните изпълнителни дела за първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на 2015-та. Новообразуваните дела са 110 000, което е с около 20 на сто увеличение в сравнение с миналата година. Този ръст се дължи на делата, по които ЧСИ събират дълговете към съдилищата и общините.
Продължава тенденцията все повече общини да се обръщат към ЧСИ за събиране на местните данъци и такси, отчете Георги Дичев.

За първото полугодие ЧСИ са събрали 630 млн. лв., което е с 155 млн. повече в сравнение със събраната сума за същия период през 2015 г. Нивата на продажбите се запазват. През първите 6 месеца са осъществени 4650 продажби на имоти, докато през същия период на м.г. те са 4850.

Сред най-големите продажби са хипермаркет в столичен търговски център на бул. "Цариградско шосе" за 32 млн.лв., както и авиоремонтният завод "Авионамс"" в Пловдив за 28,9 млн. лв.

Камарата създава и Европейско училище по принудително изпълнение. Една от идеите е да бъдат организирани обучения, заради бързо променящо се законодателство, особено в посока европейски измерения на принудителното изпълнение.

Все повече са случаите на трансгранично изпълнение.

Доклад на ЕК за съдебното обучение за 2015 г. сочи, че във всички страни-членки има организирано обучение за съдии, в почти всички за прокурори. 32 на сто от съдиите са преминали поне едно обучение по европейско право или право на друга страна-членка, 29 процента от прокурорите, срещу едва 14 на сто от съдебните изпълнители.