М. Димитров: 2011-а е Рубикон
М. Димитров: 2011-а е Рубикон / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Притеснени сме, като дясна партия, от увеличаване на осигурителната тежест, заяви лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров пред БНТ. След среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов и социалния министър Тотю Младенов в петък вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров каза пред Дарик, че министър-председателят е изслушал аргументите на синдикатите за допълнителни приходи в осигурителната система и ще разпореди на финансовия министър да се направят разчети евентуално увеличение на вноската с 2 процента догодина колко пари ще донесе.

Според лидера на СДС Мартин Димитров не е случайно, че в нито една страна по време на криза не се вдигат осигуровките. "Ще се увеличи сивата икономика и безработицата. Няма пример по време на криза да се вдигат осигуровките", каза той.

Димитров изрази мнение, че „2011 година ще е Рубикон - или ще тръгнат нещата нагоре, или надолу. Той отбеляза, че тогава няма да имаме възможност да вадим средства от фискалния резерв. "Ще влезем в една много трудна ситуация, не се очаква Европейският съюз да ни извади от кризата, не се увеличи драстично и износът, както очаквахме. Ще трябва да разчитаме само на своите сили", прогнозира още Димитров. Той отбеляза, че наистина ни очаква трудна зима, ако не се предприемат съответните реформи.