Лондон и Хонконг - най-скъпи за живот и работа в света
Лондон и Хонконг - най-скъпи за живот и работа в света / снимка: Guliver/Getty Images

Градът, който е най-скъп за живот и работа на служители в различни по мащаб компании, е Лондон. Веднага след него е Хонконг, който пет години поред оглавяваше класацията,а бронзовият медал е за Ню Йорк, показва Live/Work Index, който се измерва всяка година от консултантската компания „Савилс”, предаде Би Би Си.

Индексът показва комбинирана стойност на наема на жилища и офиси на човек на година. Данните сочат, че в Лондон и Ню Йорк наемните разходи са с най-висок дял от това, което икономиката е произвела.

Разходите за жилищни и офисни помещения в британската столица през първото полугодие на 2015 г. възлизат средно годишно на 118 425 американски долара на човек. Спрямо 2008 г., когато е въведен Live/Work Index, той се е увеличил с 20,7%.

За Хонконг, който заема второ място в класацията, този показател в момента е 116 661 долара или с едва с 0,4% по-висок спрямо 2008 г. По отношение на Ню Йорк, увеличението спрямо 7 години по-рано е 28,4%, а индексът към средата на т.г. е 114 208 американски долара. Най-голяма разлика спрямо 2008 г. се отчита в Сан Франциско - 59,8%.

Последен в класацията е Мумбай. Там разходите за работник за година възлизат на 29 088 долара. На предпоследно място е Шанхай с разходи за служител на година 44 043 долара. Промяната спрямо 2008 г. е съответно 2,4% за Мумбай и 15,6% за Шанхай. Разходите за живот и работа на служителите е само един от елементите при определяне достъпността до недвижими имоти, обясняват анализаторите на „Савилс”.