Липса на кворум осуети приемане на законови промени за ВЕИ-сектора
Липса на кворум осуети приемане на законови промени за ВЕИ-сектора / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Липса на кворум осуети приемане на законови промени за ВЕИ-сектора
58685
Липса на кворум осуети приемане на законови промени за ВЕИ-сектора
  • Липса на кворум осуети приемане на законови промени за ВЕИ-сектора

Липса на кворум осуети окончателното приемане на промени, засягащи ВЕИ-тата, разписани в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Преди второ четене в пленарната зала от ГЕРБ са внесли промени, които въвеждат такса за ВЕИ за достъп до мрежите на НЕК. Опозицията определи действията на мнозинството като юридическо невежество. От ГЕРБ пък обясниха, че следващата седмица промените отново ще бъдат внесени за разглеждане.

Смитаме, че това са принципни текстове, които трябва да защитят всички потребители да плащат справедливата цена, която е определена и всички, които вкарват смут в системата и допълнителни непредвидени разходи, трябва да си плащат, каза Диан Червенкондев от ГЕРБ. Управляващите смятат текстовете за коректни и правилни и при следваща възможност те ще внесат същите текстове, увери той. „Това е юридическа практика – в преходни и заключителни разпоредби могат да се променят с предложения на депутати между първо и второ четене и други закони. Това не е първото, нито ще бъде последното такова предложение не само на това Народно събрание, а и на всички досега", каза народният представител.

Добре, че все пак отпадна този текст, този параграф, каза от своя страна Любен Корнезов от БСП. „Може да вкара нов закон, но параграфите, които всъщност на едно четене минаха – между първо и второ четене, което противоречи на член 88 от Конституцията, както видяхте поисках прегласуване, нямаше съответния кворум и затова  председателят обяви, че текстът отпада. Все пак честта на НС въпреки Червенкондев и червенкондевци е спасена", каза още неродният представител от левицата.